Sake tasting :)

W gwoli wyjaśnienia, sake to japoński trunek zawierający około 16-20% alkoholu, popularnie na świecie nazywany winem ryżowym.  Alkohol w sake powstaje w wyniku warzenia ryżu (proces podobny do powstawania piwa)  W Polsce wiele razy spotkaliśmy się z mylnym określeniem sake jako japońskiej wódki, owszem istnieje też destylowana wersja sake, ale jest mniej popularna.

Saijo to mała miejscowość nieopodal Hiroszimy, która znana jest z wytwarzania jednej z najlepszych sake w Japonii. Nie planowaliśmy z wyprzedzeniem takich atrakcji, ale gdy byliśmy juz na miejscu przyświecał nam jeden cel – spróbować sake u źródeł! Przyzwyczajeni do szybkiego życia w tym kraju, tłumów ludzi, olbrzymich neonów poczuliśmy się trochę nieswojo, tam tego wszystkiego nie było! Były za to wąskie uliczki na których nie brakowało warzelni sake. W każdej do której weszliśmy zostaliśmy ugoszczeni :) Byliśmy jedynymi turystami, nie licząc jednej pary Japończyków, którzy nie testowali trunków – kupili najdroższą butelkę i wyszli.

A tutaj kilka zdjęć: